De traditie van de trouwtaart

Traditie trouwtaart

Rond het aansnijden van de trouwtaart, zweven diverse tradities en etiquette regels. De vraag die waarschijnlijk als eerst in je opkomt luidt als volgt: "Wanneer moeten we de trouwtaart aansnijden?". Wanneer je je niets van de traditie zou aantrekken, doe je dit op een moment wanneer het qua planning het beste uitkomt op jullie trouwfeest. Denk er wel overna wie je bij dit moment het liefst aanwezig wilt hebben. Wil je dit moment het liefst intiem delen met alleen familie en beste vrienden en/of vriendinnen? Dan doe je dit direct na de trouwceremonie of voorafgaand aan de receptie of dagbruiloft. Maar het aansnijden van de trouwtaart kun je ook als opening van de receptie of dagbruiloft doen samen met alle gasten. Het hangt er dus vanaf hoe je dat zelf graag wilt en wat uiteraard het budget is voor de trouwtaart. 

De traditie en huwelijks etiquette

Officieel wordt de trouwtaart aangesneden na de huwelijksvoltrekking of kerkelijke inzegening, nog voordat de receptie of het huwelijksfeest begint. Volgens de regels van de etiquette wordt er bij de trouwtaart champagne gedronken. Een oude traditie is dat de ouders van de bruid de bruidstaart betalen. Mocht dit niet helemaal goed vallen, zeg dan maar niet dat je dit van ons gehoord hebt. :)

Bruidstaart aansnijden

De bruidstaart aansnijden

Wij raden je aan om de traditie rond dit gebruik op te volgen. De bruid neemt het mes in de hand en de bruidegom legt zijn hand over die van zijn kersverse bruid. Samen snijdt het bruidspaar dan een punt midden uit de onderste laag van de bruidstaart. Op de foto hierboven zie je dat het bruidspaar een punt snijdt uit de bovenste laag, dit is uiteraard aan jullie zelf. Bovenaan beginnen is natuurlijk wel het makkelijkst. De bruidegom geeft de eerste hap aan de bruid waarna de bruid een hap aan haar man geeft. Dit is niet alleen traditie, maar ook erg leuk voor jullie zelf en vermakelijk voor de bruiloftsgasten. 

Sweet tables, cupcakes en bruiloftkoekjes

De traditionele trouwtaart wordt tegenwoordig vaak aangevuld met een sweet table. Zo'n sweet table bevat natuurlijk als "hoofdrol" de traditionele trouwtaart, maar ook cupcakes, bruiloftkoekjes en andere lekkernijen worden aan zo'n sweet table toegevoegd. Een sweet table is dus een supertof idee voor jullie bruiloft. Niet alleen je gasten kunnen er lekker van genieten, maar het ziet er ook nog eens heel erg gezellig uit.

Sweet-table

Diverse aanbieders van trouwtaarten

Taarten, cupcakes en sweet tables worden gemaakt en gecreëerd door zeer uiteenlopende speciaisten. Voor de trouwtaart kun je terecht bij een traditionele banketbakker, pâtissier, ijssalon voor de bruidsijstaart en de specialisten die niets anders doen dan het maken van de meest uiteenlopende taarten, cupcakes, bruiloftkoekjes en sweet tables. In de categorie "Bruidstaart" op onze website vind je de beste aanbieders die jou hierbij kunnen helpen!

Leuke adresjes

Het Taartgeheim

Het Taartgeheim

bruidstaarten | petit fours | cupcakes
Cake Affair

Cake Affair

de trouwtaart geheel naar jouw wens

Ook interessant

Een onbezorgde trouwdag

Een onbezorgde trouwdag

Etiquette van het huwelijk

Etiquette van het huwelijk

Kies je kleur: trouwen met een kleurenthema

Kies je kleur: trouwen met een kleurenthema
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media