Al jaren draagt de bruid een bruidsboeket tijdens het huwelijk. En wie het boeket weet te vangen volgens de traditie, is de volgende in de rij die in het huwelijksbootje stapt. Zo'n bruidsboeket ziet er natuurlijk mooi uit, maar waar komt deze traditie vandaan en was het altijd al een boeket met bloemen of had men hier vroeger iets anders voor? Op deze pagina vertellen we je alles over de geschiedenis, traditie en enquette rondom het bruidsboeket.
Het bruidsboeket komt uit de Romeinse tijd. We moeten je wel verklappen dat het in die tijd heel anders was. Zo'n boeket bestond namelijk niet uit mooie bloemen, maar uit knoflook, kruiden en specerijen. Say what?! Het boeket had op deze manier een sterke geur en hiermee zou je de kwade geesten afschrikken. Op die manier waren de bruid en bruidegom beschermd tegen al het kwaad. Als teken van vruchtbaarheid, werd er vaak graan aan het boeket toegevoegd.
Pas later in de Victoriaanse tijd werden er bloemen toegevoegd aan het boeket. Zo'n boeket bestond voornamelijk uit rozen, maar later begonnen de aanstaande bruidsparen steeds meer verschillende soorten bloemen toe te voegen aan het boeket. Ook de betekenis van bloemen werd steeds belangrijker. Lelies staan bijvoorbeeld voor puurheid, zuiverheid en onschuld. Vaak worden in een bruidsboeket vooral witte en groene tinten gebruikt. Wit is immers de kleur van de maagdelijkheid. Vroeger was ook oranjebloesem erg in trek, omdat deze bloem symbool staat voor voorspoed en vruchtbaarheid. Het dus erg leuk om de betekenis van bloemen te weten, voordat je een bruidsboeket uit kiest.
Volgens de traditie zoekt de bruidegom het bruidsboeket uit en geeft hij deze cadeau aan de bruid op de grote dag. Het bruidsboeket werd aan de bruid gegeven wanneer zij bij het ouderlijk huis werd opgehaald door de bruidegom. Tegenwoordig gaan moderne bruiden gewoon mee naar de bloemist om een bruidsboeket samen te stellen dat perfect bij hun trouwjurk past. Vaak gaat het niet meer om de symbolische betekenis, maar om de kleuren en smaak van het bruidspaar. Ook moet het bruidsboeket perfect passen bij de andere bloemdecoraties. Een bruidegom die zonder zijn bruid op pad gaat voor he tbruidsboeket, laat zich het liefst bijstaan door de moeder of toekomstige schoonmoeder.
Er zijn voor de bruidsmeisjes boeketjes afgestemd op dat van de bruid. Van oorsprong was het bruidsboeket eigenlijk een kruidentuiltje. Dit was ook weer bedoeld was om boze geesten weg te houden bij de bruid.... Later werd het bruidsboeket als een symbool van vruchtbaarheid beschouwd.
Tegenwoordig laten de bruiden hun bruidsboeket drogen en wordt het bewaard als herinnering aan hun trouwdag. Als het bruidsboeket niet wordt bewaard, dan kan de bruid het op het eind van het huwelijksfeest achter zich gooien naar een groepje vrijgezelle vriendinnen. De dame die dan het bruidsboeket weet te vangen, zou de volgende zijn die gaat trouwen. De oorsprong hiervan stamt uit de middeleeuwen, toen de gasten het bruidspaar na het huwelijksfeest tot aan hun huis volgden. Onderweg probeerden zij een stukje van de kledij van het koppel te stelen, om hen zo geluk te brengen. Om de aangeschoten feestvierders af te leiden en te kunnen ontsnappen, gooide de bruid tijdens de achtervolging iets achter zich.