Wat zijn de taken van een weddingplanner?

De taken van een weddingplanner

Het vermoeden bekruipt ons dat je binnenkort gaat trouwen! Nu ben je er waarschijnlijk wel achter gekomen dat er veel geregeld moet worden. Door tijdgebrek, drukte op het werk of omdat je er gewoon geen vestand van hebt, kan een weddingplanner de uitkomst zijn. Maar wat zijn eigenlijk de taken van een weddingplanner? Een weddingplanner kan in principe de gehele planning voor de trouwdag uit handen nemen. Op deze pagina omschrijven we wat een weddingplanner precies doet en wat je van zo'n iemand kunt verwachten. Lees het gerust even door zodat je straks alles weet over de taken van een weddingplanner. 

Wat doet een weddingplanner?

We hadden het al even kort uitgelegd, een weddingplaner is iemand die alles kan regelen wat met jouw bruiloft te maken heeft. Een weddingplanner kan je voorzien van advies en kan jullie helpen met de voorbereidingen. Daarnaast zorgt een weddingplanner ervoor dat er geen details over het hoofd gezien worden, dingen waar jij misschien niet eens aan zal denken. Door een weddingplanner in te huren voor jouw grote dag, weet je zeker dat je zorgeloos naar je bruiloft kunt toeleven en dat je op de trouwdag zelf nergens omkijken naar hebt. 

Tafelindeling bruiloft

De diensten van een weddingplanner

Hieronder vind je een overzicht met diensten van een weddingplanner. In principe kunnen zij de gehele bruiloft van A tot Z regelen, maar je kunt ze ook voor bepaalde onderdelen inzetten. Zeer handig voor de bride to be die toch nog een beetje controle wil houden. 

 • Adviesgesprek. De weddingplanner kan jullie in een adviesgesprek informeren over de bedrijven uit de trouwbranche en de planning voor het feest. Hierbij krijgen jullie diverse tips die jullie nodig gaan hebben voor het organiseren van jullie trouwdag waarna jullie zelf de onderdelen kunnen regelen en vastleggen.
   
 • Specifieke aspecten regelen. Een weddingplanner kan de specifieke aspecten vastleggen voor je bruiloft waar je misschien zelf helemaal niet bekend mee bent. Denk bijvoorbeeld aan de trouw- en feestlocatie en catering. 
   
 • Jullie trouwdag van A tot Z regelen. Wat houdt dit in? Een weddingplanner kan de gehele trouwdag van A tot Z voor jullie plannen. Zo hoef jij je in ieder geval nergens zorgen over te maken. 
   
 • Samenwerking regelen met diverse trouwbedrijven. De meeste weddingplanners zitten al jaren in het vak en hebben dus een uitgebreid netwerk in de trouwbranche waardoor zij leuke samenwerkingen bij diverse trouwleverancies kunnen regelen.
   
 • Ceremoniemeester. De meeste weddingplanners zijn ook inzetbaar als ceremoniemeester. Super handig, want zo hoef je je beste vriendin, zus of moeder ook niet te vragen. Zo kunnen zij ook optimaal genieten van jullie grote dag. 

Trouwdag regelen

Waarom zou je een weddingplanner inschakelen?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een weddingplanner in zou schakelen. Hieronder hebben we de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet.

 • Wanneer het huwelijk ver buiten je woonplaats plaatsvindt. Je bent hier niet bekend met de leveranciers en de omgeving, dus hierbij kan een weddingplanner je perfect helpen!
   
 • Wanneer je een neutrale mening nodig hebt. Een neutrale mening geeft je een andere kijk op de bruiloft. Misschien had jij bepaalde ideeën in gedachten die niet haalbaar zijn of wat je eventueel kunt uitbreiden. Je krijgt nieuwe inzichten en hierdoor beleef jij de perfecte bruiloft.
   
 • Wil je binnen budget blijven? Ook hier kan een weddingplanner je bij helpen. Een weddingplanner kan aan de hand van jouw wensen een inschatting maken wat de bruiloft ongeveer gaat kosten. Zij kan jullie budget bewaken en jullie de beste opties aanbieden.
   
 • Als je geen tijd hebt om een bruiloft te regelen, kan de weddingplanner de gehele organisatie van jullie uit handen nemen. Dit kan door drukte op het werk komen of tijdgebrek door andere dingen. 
   
 • Voor de meeste aanstaande bruidsparen is het "trouwen" onbekend gebied. Als het goed is trouw je maar één keer in je leven en dan wil je dit tot in de puntjes geregeld hebben. Door een weddingplanner in te huren, maak je kennis met deze branche en een weddingplanner kan met creatieve invalshoeken komen.
   
 • Heb je een ceremoniemeester nodig, maar wil je je beste vriendin, zus of nicht niet vragen? Dan kan de weddingplanner uitkomst bieden. Iedere bruiloft heeft een ceremoniemeester nodig om het verloop van de dag te regelen. 

To do list bruiloft

Wat zijn de kosten van een weddingplanner?

De kosten zijn volledig afhankelijk van het bedrag wat jullie willen uitgeven voor de bruiloft en de weddingplanner. Daarbij speelt natuurlijk mee voor welk onderdeel je de weddingplanner wilt inzetten. Wanneer je de weddingplanner de gehele bruiloft van A tot Z laat regelen, vallen de kosten natuurlijk hoger uit dan wanneer je de weddingplanner inzet voor een paar onderdelen. Laat je de gehele trouwdag door een weddingplanner regelen? Dan moet je ongeveer rekening houden met 10 tot 15 procent van jullie totale budget. Er zijn ook weddingplanners die op basis van een uurtarief werken. 

Ook interessant

Een onbezorgde trouwdag

Een onbezorgde trouwdag

Jullie trouwdag in stijl

Jullie trouwdag in stijl

De nieuwste trends in trouwland

De nieuwste trends in trouwland

Sleur en trends in trouwlocaties

Sleur en trends in trouwlocaties
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media