Alles over trouwen...

Alles over trouwen

Stap je binnenkort in het huwelijksbootje? Dan zijn jullie misschien al volop met de voorbereidingen bezig of misschien moet je nog beginnen. Ga in ieder geval relaxed te werk, zodat je ook hier volop van kunt genieten. De voorbereiding hoort tenslotte ook bij dat gevoel dat je kreeg toen je ten huwelijk werd gevraagd. Of misschien toen jij je partner ten huwelijk vroeg...

Voorbereidingstijd

De voorbereidingstijd die je ter beschikking hebt tussen de verschillende onderdelen hangt af van de start van de voorbereiding, vanaf het huwelijksaanzoek dus, tot de trouwdatum. Gemiddeld ligt de voorbereidingstijd op 8 maanden. Maar neem zelf gewoon de tijd die jij denkt nodig te hebben of laat het afhankelijk zijn van jullie favoriete trouwdatum of periode.

Voorbereiding-huwelijk

Trouwdatum bepalen

Voor een goede voorbereiding bepaal je eerst de trouwdatum. Dan heb je die unieke datum in je hoofd om naar toe te leven. * Tip: de trouwdatum kan afhangen van de beschikbaarheid van enkele belangrijke zaken. Wil je in een bepaalde trouwzaal trouwen of wil je perse die éne bruiloftband of is je keuze al op een bepaalde trouwlocatie gevallen? Check daarvan dan eerst de beschikbaarheid en bepaal aan de hand daarvan de datum.

Een eerste planning maken

Maak in ieder geval vast een eerste planning voor ongeveer de eerste 3 maanden. Tijdens deze periode kun je deze planning aanpassen en uitbreiden tot aan de trouwdag. Je hoeft alles niet zelf uit te zoeken, want het meeste speurwerk hebben wij al voor je gedaan. Mocht je nog iets missen op deze pagina, mail dat dan aan ons door. Wij zullen dat hier dan toevoegen zodat we andere bruidsparen daar weer mee van dienst zijn.

Planning bruiloft

Melding huwelijk

Wanneer je wilt trouwen, moet daarvan eerst een melding gedaan worden bij de gemeente waar je wilt trouwen. Vroeger heette dit ook wel 'in ondertrouw' gaan. Tegenwoordig noemen ze dit 'melding voorgenomen huwelijk'. Hieronder volgen een aantal voorwaarden om te mogen trouwen. 

 • Jullie moeten allebei 18 jaar of ouder zijn.
 • De melding van het huwelijk kun je maximaal 1 jaar en minimaal 5 weken voor de trouwdatum doen.
 • Als je beiden bent ingeschreven in de BRP kun je online een melding doen.
 • Alle benodigde documenten moet je verzamelen.
 • Doe de melding van het huwelijk in de gemeente waar je gaat trouwen. 

Wel of niet in gemeenschap van goederen trouwen

Stellen trouwen automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Als je niet onder 'huwelijkse voorwaarden' wilt trouwen, maar juist in gemeenschap van goederen, dan moeten hier duidelijke afspraken met elkaar over gemaakt worden. Dit moet vervoglens vastgelegd worden bij de notaris. Maak tijdig een afspraak bij de notaris om je hierover te laten adviseren of vraag telefonisch meer informatie aan. De notaris is hiervoor de aangewezen persoon. 

Trouwen in gemeenschap van goederen

Reserveer alvast de locatie

Reserveer alvast het stadhuis of andere trouwlocatie voor de officiële huwelijksvoltrekking. Ga je daarvoor naar het gemeentehuis, leg dan tegelijkertijd de datum voor de huwelijksmelding vast, dat is 2 vliegen in één klap. * Tip: zoals je ongetwijfeld weet is het ook mogelijk om op andere locaties in het huwelijk te treden dan alleen in het stadhuis. Een kasteel bijvoorbeeld, een partycentrum of een andere hierop ingestelde locatie. Er zijn dergelijke trouwzalen die zowel de huwelijksvoltrekking en bruiloft in één pakket aanbieden inclusief de ambtenaar van de burgerlijke stand. 

Kerk bespreken

Gaan jullie ook trouwen voor de kerk, bespreek deze nu dan vast. Verdere afspraken kunnen in een later stadium nog wel plaats vinden. * Tip: nu je toch contact met de kerk hebt, vraag dan vast welke contacten en activiteiten er allemaal nog vooraf gaan aan je trouwdag en wat er verder nog van je verwacht wordt.

Trouwen in een kerk

Time out!

De trouwdatum staat vast en de kerk en gemeentehuis zijn besproken. Het is nu belangrijk dat je eerst enkele zaken ter voorbereiding doet, voor het geval je dat nog niet gedaan hebt. Maak een soort programma van hoe jullie willen dat de dag er uit gaat zien. Dit is noodzakelijk om zo de onderdelen voor de verdere voorbereiding in kaart te brengen. Stel ook vast een voorlopige gastenlijst op. Doe dit wel met één oog gericht op het budget lijstje. Als je het programma klaar hebt, kun je de zaal bespreken. Je weet nu precies hoe je de dag in wilt delen. Ook kun je nu alvast de bruiloftmuziek bespreken zoals een bruiloftband, drive-in show of DJ en verschillende andere acties ondernemen. 

De weddingplanner

Een weddingplanner kan erg veel voor jullie betekenen bij de organisatie van de trouwdag en tijdens de trouwdag. Om de kosten hoef je het zeker niet te laten, want met het netwerk van een weddingplanner zal deze juist veel geld voor jullie besparen. De weddingplanner is tevens jullie ceremoniemeester op de mooiste dag.

Weddingplanner op je bruiloft

Huwelijksverzekering

Verzeker jullie mooiste dag tegen alle ongewenste gebeurtenissen die in de aanloop naar de trouwdag de oorzaak kunnen zijn van noodzakelijk annuleren van de dag van le leven. Het tarief van een huwelijksdagverzekering is zo laag dat dat niet in
verhouding staat met de rust en zekerheid die het jullie zal bieden.

Feestlocatie voor de bruiloft bespreken

Maak een afspraak bij de feestlocatie om alles te bespreken. Check uiteraard eerst telefonisch de beschikbaarheid op jullie trouwdatum! Laat je tijdens deze afspraak rondleiden door de feestlocatie. Bespreek nu jullie wensen en laat de zaalhouder hierop zijn ideeën en ervaringen geven. Ga met de mogelijkheden naar huis om deze in alle rust te bespreken of laat jullie direct een prijsopgaaf mee geven.

Feestlocatie kiezen

Bruiloftmuziek uitzoeken en boeken

Het is nu tijd om de bruiloftmuziek te gaan boeken. Je kunt hiervoor denken aan een band, duo of trio… livemuziek dus. Maar ook aan een leuke Wedding Drive in show. De DJ’s van zo’n drive in show zijn ervaren in de muziekkeus en omgang met bruidspaar en bruiloftgasten. * Tip:"bespreek de openingsdans waarmee jullie deze speciale avond gaan openen. Wil je hiervoor dat éne favoriete nummer, waar jullie zulke speciale herinneringen aan hebben of ben jij of je partner niet zo’n dansvloertijger, en wil je juist dat de band of DJ er voor zorgt dat de vloer zo snel mogelijk vol staat, zodat je al na een paar passen kunt opgaan in de anonimiteit? Of moeten ze alleen dat vervelende ‘Wisselen’ achterwege laten? Het is een kwestie van bespreken met de muziek of het boekingskantoor. Laat hen ook even weten over het publiek; aantal gasten, leeftijdsgroepen, jullie visie etc. Wacht niet te lang met het boeken van de muziek. De populairste bands e.d. zijn meestal al lang van te voren besproken. Dit komt vooral doordat er een aantal favoriete, veel geplande trouwdata zijn. Entertainment Naast muziek op je bruiloft is het ook leuk om wat entertainment erbij te hebben, denk aan een sneltekenaar, komiek, goochelaar of een grappige serveerster. Je kan het zo gek niet bedenken.

De trouwjurk

Dan ben je nu aangekomen op dat grote moment waar veel aanstaande bruidjes ongeduldig naar hebben uitgekeken… De bruidsmode. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te doen, want de kans is groot dat wanneer je je keus gemaakt hebt, de jurk nog eerst moet worden aangepast aan jouw lichaam. Ook kan het zijn dat de trouwjurk zelfs helemaal speciaal voor jouw gemaakt wordt. Tevens moet je de kleur en het materiaal van de trouwjurk weten, voordat je verder op stap kunt voor bruidsschoenen, accessoires en zelfs de trouwkleding van de bruidegom. * Tip: bezoek samen met je vriendinnen, (schoon)moeder of je partner een bruidsbeurs. Hier zijn altijd modeshows te zien, vaak van meerde bruidsmodezaken. Zo zie je hoe de meest uiteenlopende modellen trouwjurken staan als ze gedragen worden. Ook wordt er bruidskleding geshowd voor de mannen en zelfs voor de bruidskinderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere ideeën die je opdoet op een bruidsbeurs.

Trouwjurk-uitkiezen

Fotograaf bespreken

Het is tijd geworden om een fotograaf te bespreken. De betere bruidsfotografen zijn vaak al lang van te voren bezet, dus is het belangijk hier niet te lang mee te wachten. Kies in ieder geval voor een fotograaf die zich heeft toegelegd op het maken van bruidsreportages. Maak een afspraak met de fotograaf en zorg dat je foto's of een reportage te zien krijgt. Zo voel je al gauw aan of de stijl van de fotograaf past bij jullie ideeën. * Tip: beem tijdens de afspraak alvast de ideeën en mogelijkheden door voor de officiële fotoreportage. Kies hierbij voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de reportage. Denk er aan dat deze locatie op de route of in de richting ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer. Neem de hele trouwdag door met de fotograaf, en ook de verwerking van de foto's en het album. Laat hier een prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt. Dit omdat het bestellen van allerlei extra's, zoals extra of bewerkte foto's, mooie lijsten, digitale foto's e.d. wel heel erg aantrekkelijk is.

Videograaf bespreken

Als je gaat trouwen, is dit een unieke gebeurtenis die je als videoreportage voor eeuwig wilt vastleggen op een trouwfilm of DVD. Om er later samen met je kinderen naar terug te kijken bijvoorbeeld. Maar ook om al kort na de bruiloft nog even na te genieten. Een beetje acclimatiseren zelfs. Wil je alles op trouwfilm vastleggen, moet je dit van te voren goed met de videograaf bespreken. * Tip: geef duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijden de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc. Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens de montage van de trouwfilm of dvd. En zo nog meerdere dingen waar je later met veel genoegen en misschien wel emotie naar terug zult kijken.

Trouwfilm van je bruiloft

Bruidswerk: Bruidsboeket en corsages

Het bruidsboeket en de bruidsbloemen is een belangrijk onderdeel van het huwelijk. Het is belangrijk de bloemen goed af te stemmen op de bruidsjurk en de stijl waarin je trouwt. De grootte, kleur en stijl van het boeket moet je bepalen naar je smaak. Praktisch zijn de mogelijkheden onbeperkt.  Als u naar een bloemist gaat, moet u denken aan de volgende zaken:

 • Bruidsboeket
 • Corsages
 • Haar corsages
 • Autoversiering
 • Antenne versiering
 • Versiering bij gastenboek
 • Bedankbloemetje voor ouders

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen ofwel een polsboeket. Deze maken ze ook bij de bloemist!

Bruidskinderen

De Bruidskinderen geven een frisse sfeer aan de trouwdag. Een bruid die in het wit trouwt, neemt volgends de traditie ook bruidskinderen. Uiteraard is dit al lang niet meer van toepassing. Wil je wel kinderen op je trouwdag? Dan wordt het bruidsmeisje door de bruid zelf gekozen en de bruidsjonker word ook uitgekozen door het bruidspaar. Het is raadzaam om wat speelgoed en vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen.

Kinderen op je bruiloft

Het trouwpak

De tijd van het grijze jacquet en de hoge hoed ligt al weer ver achter ons. De bruidegom kiest steeds bewuster zijn trouwpak uit. Je ziet steeds meer kleuren en stijlen naast het traditionele donkere trouwpak. Het is belangrijk voor de bruidegom om een perfect passend trouwkostuum te dragen op jullie trouwdag. Ook moet je rekening houden met de kleuren van de bruidsjurk. De bruidsmodezaak zal je daarbij graag willen helpen maar kies vooral uit wat je zelf mooi vindt en goed bij je staat. * Tip: kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het kostuum, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen. Vraag om een stukje stof van de trouwjurk om deze te laten matchen met de kleur en stof van het trouwpak. Mocht je het zoekgebiebied voor het trouwpak verder willen uitbreiden dan alleen Zuid-Holland, dan verwijzen we je naar de website TrouweninNederland.nl voor ons landelijke aanbod trouwpakken en bruidsaccesoires.

Trouwkapsel, make-up en wat daarbij komt kijken

Op je trouwdag willen jullie er beide natuurlijk tip top uitzien. Belangrijk is om ongeveer een week van te voren naar de schoonheidsspecialist of visagist te gaan om je make-up te testen. Neem een idee mee en kijk samen met de schoonheidsspecialist of dit idee te verwerkelijken is. Samen met de schoonheidsspecialist kom je er vast uit wat jou het mooiste staat en tevens ook bij de trouwjurk past. Het bruidskapsel is zeker net zo belangrijk als de bruids make-up. Laat van te voren een paar proefkapsels maken, opsteken of vlechten en kijk waar jij je het prettigst bij voelt. Ook dit kan je het beste 1 of 2 weken voor de trouwdatum doen.

Wat bij welke jurk?

Bij een jurk met een kraag kun je het beste je haar opsteken. Bij een jurk met een blote hals is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht te vallen.

Opsteken: Opgestoken haar is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier later op de dag af wilt doen zit je haar nog steeds goed.

Los haar: Als je er toch voor kiest je haar los te laten hangen is het belangrijk om je haar goed te verstevigen zodat het niet later op de dag gaat pieken.

Kort haar: Ook met kort haar zijn er veel leuke mogelijkheden toch iets bijzonders met je haar te doen op je trouwdag. Je kan aan een kleurspoeling denken of krullen laten zetten. Een diadeem staat heel goed bij kort haar.

Bruidsmake-up door een visagist

De trouwschoenen

Natuurlijk kies je trouwschoenen die het beste bij de trouwkleding passen. Maar belangrijker is nog dat het trouwschoenen zijn die lekker zitten en waar je een hele dag op kan staan en kan dansen. Dit is zeker geen eenvoudige opdracht dus begin er vroeg mee. * Tip: loop 2 weken voor de trouwdatum je bruidsschoenen in, om pijnlijke voeten op de trouwdag te voorkomen.

Trouwringen

Trouwringen zijn het symbool van de liefde tussen man en vrouw. De gladde trouwring is het symbool voor eeuwige trouw waar geen begin en geen eind aan komt. In Nederland is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouw ring dient. Maar omdat er steeds minder word verloofd, is dit gebruik een beetje weggevaagd. Je kan een ring laten ontwerpen. Overleg met een juwelier wat daar de mogelijkheden in zijn. Als je de ringen laat ontwerpen moet je er rekening mee houden deze ruim van tevoren te bestellen zodat als er iets niet volgens planning gaat, er nog tijd is voor een andere optie. * Tip: het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden.

Unieke trouwringen

Trouwkaarten

Er zijn diverse mogelijkheden om je eigen trouwkaarten te laten ontwerpen. Uiteraard hangt daar wel een extra prijskaartje aan. Adresseer tijdig de enveloppen van de trouwkaarten en let erop dat je de juiste uitnodiging via de bijbehorende envelop verstuurt. Via Post NL zijn speciale trouwzegels verkrijgbaar om de enveloppen mee te frankeren. Kiezen jullie voor gemak en niet voor dat gedoe met postzegels, laat de enveloppen dan zonder zegels achter bij de balie van het postkantoor, waar ze dan even snel machinaal gefrankeerd worden. Verstuur de trouwkaarten vroegtijdig, i.v.m. mogelijke andere verplichtingen van jullie gasten. Hou hierbij vooral ook rekening mee of er in de tussenliggende periode nog vakanties zijn. Wil je op zeker spelen, verstuur de trouwkaarten dan zes weken voor de trouwdag.

Trouwvervoer

Trouwvervoer brengt je naar de trouwplek, dit is dus een zeer belangrijk deel van het trouwgebeuren. Je kan kiezen voor een limousine, oldtimer of gewoon een mooie wagen. Je kunt ook kiezen voor de romantische manieren; een koets met paarden ervoor of met een luchtballon of helikopter. Het spreekt voor zich dat als je gebruik wilt maken van een luchtballon of een koets dit lang van te voren te bespreken omdat dit veel planning vergt.

Trouwauto kiezen

Het vrijgezellenfeest

De beste vriend, vriendin of ceremoniemeester organiseert het vrijgezellenfeest, meestal 1 tot 2 weken voor de bruiloft. Houd rekening met de wensen van de bruid en bruidegom op het vrijgezellenfeest. Enkele leuke ideeën zijn om de bruid of bruidegom een opdracht te laten uitvoeren, denk aan een verkleedpartij of een karaoke feest. Ook kan je kiezen voor een iets makkelijkere maar niet minder leuke manier. Op diverse locaties worden thema-avonden georganiseerd speciaal voor vrijgezellenavonden. Bij een vrijgezellenfeest is het belangrijk alles goed van te voren te regelen, dit om enige verrassingen als verrassing te houden. Ook workshops zijn momenteel hot!

Catering

Catering, zoals een hapje, een drankje, koud- en warm buffet op de trouwdag is een “must” en dient goed geregeld te zijn. Om dit allemaal naar wens voor elkaar te hebben, ben je een professionele cateraar nodig. Deze kunnen wij u ook aanbieden, hiervoor kun je kijken in de categorie "Catering". 

Leuke adresjes

The Differences drive-in disco

The Differences drive-in disco

je trouwdag afsluiten met muziek
De Meerhoeve

De Meerhoeve

trouwen op een landelijke trouwlocatie

Ook interessant

Een onbezorgde trouwdag

Een onbezorgde trouwdag

De nieuwste trends in trouwland

De nieuwste trends in trouwland
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media