Wie zit waar tijdens de huwelijksvoltrekking?

Wie zit waar tijdens de huwelijksvoltrekking

De trouwkaarten zijn de deur uit... Nu kunnen jullie beginnen met de plaats indeling van de huwelijksvoltrekking. Want wie zit waar tijdens de huwelijksvoltrekking? De huwelijksvoltrekking is het meest officiële gedeelte van de bruiloft, vaak zit hier ook wel een emotioneel tintje aan. Jij en de liefde van je leven staan in het middelpunt en alle ogen zijn op jullie gericht. Natuurlijk willen je vrienden en familie niets missen van dit speciale moment en daarom wil iedereen het beste plekje bemachtigen. Helaas kun je niet iedereen op de eerste rij zetten, dus hoe ga je dit oplossen? Je kunt voor de traditionele indeling kiezen, maar jullie worden straks toch één grote familie dus je zou je gasten ook gezellig door elkaar kunnen zetten. De keuze is natuurlijk aan jullie. 

Traditionele indeling of toch niet?

Wie komt waar te zitten tijdens de huwelijksvoltrekking? Bedenk van tevoren een plan. Er zijn bruidsparen die het aan de gasten zelf overlaten, maar of dat nou echt verstandig is... Je loopt namelijk dan het risico dat je ouders achteraan komen te zitten en de mensen waar je misschien wat minder mee hebt, vooraan. Daarom wordt er meestal gekozen voor een traditionele indeling. Je zou aan de stoelen een naambordje kunne hangen, zo weet iedereen waar hij/zij moet gaan zitten. Willen jullie toch de traditionele indeling aanhouden? Lees dan verder...

Opstelling ceremonie

De huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis

Geven jullie elkaar het ja-woord in het gemeentehuis? Dan hebben de bruid en bruidegom sowieso vaste zitplaatsen. De bruid zit rechts en de bruidegom zit links van de bruid. De familie van de bruid zit achter haar en de familie van de bruiegom zit achter hem. Wanneer het gemeentehuis verlaten wordt, loopt de bruid links van de bruidegom. In de trouwauto is het net andersom, dan zit de bruid nameijk rechts van de bruidegom. Ja ja, als je alles volgens de traditionele regels wilt doen, heb je wel met een aantal zaken rekening te houden. Maar nogmaals; doe het op de manier waar jullie je prettig bij voelen. 

Trouwen in de kerk

Wilen jullie trouwen in een kerk? Dan werkt het net andersom. De bruid zit dan links en de bruidegom zit rechts. Net als in het gemeentehuis komt de familie van de bruid achter haar te zitten en de familie van de bruidegom achter hem. Wanneer de kerk wordt verlaten, loopt de bruid links van de bruidegom. 

Trouwen in een kerk

Waar komen de andere gasten te zitten?

Natuurlijk zitten de ouders op de eerste rij bij de huwelijksvoltrekking. Wanneer je ouders zijn gescheiden en eigenlijk niet heel goed door één deur kunnen, kun je erover nadenken om ze niet naast elkaar te laten zitten. De eerste rijen worden meestal vrij gehouden voor familie en het bruidspaar. Ook zitten ouderen vaak wat verder vooraan. Heb je nog een opa, oma, tante, oom etc. die mindervalide is? Dan is het handig om de rolstoel aan het begin of eind van een rij te zetten. Zij kunnen namelijk dan als eerste de ceremonie verlaten. Hou er wel rekening mee dat de jonge kinderen wel een stoel krijgen aangewezen, maar met kinderen op de trouwdag heb je geen garantie dat alles via de planning verloopt. Maar dat kan juist heel leuk zijn. 

Plaatsaanwijzers, wel of niet nodig?

Bij een kleine en intieme huwelijksvoltrekking zijn plaatsaanwijzers niet nodig, maar het is wel handig dat bijvoorbeeld iemand het overzicht bewaart. Zeker bij een grote bruiloft met veel gasten is het nodig dat bijv. een ceremoniemeester hier een overzicht van heeft. Wij raden je aan om per 50 gasten een plaatsaanwijzer te hebben. Je kunt hier bijvoorbeeld een familielid of vriend voor inschakelen. Maak een lijst met wie waar mag komen te zitten en overhandig deze aan de plaatsaanwijzers. Dit hoeven niet perse familieleden of vrienden te zijn, maar het mag ook de ceremoniemeester of weddingplanner zijn. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Buiten trouwen opstelling

Welke opstelling jullie voor de huwelijksvoltrekking ook kiezen, bedenk dat het er eentje moet zijn waar jullie je goed bij voelen en dat de mensen die het dichtst bij jullie staan, op de eerste rij komen te zitten. En mochten jullie gaan twijfelen, ga dan even proefzitten op de trouwlocatie. Zo weet je hoe het is om daar te zitten als bruidspaar. Dan is de keuze vast snel gemaakt!

Leuke adresjes

Gerard Bol SpraakMaker

Gerard Bol SpraakMaker

Voor een interactieve ceremonie!
2Marry

2Marry

Saskia Offerhaus - zelfstandig trouwambtenaar

Ook interessant

Een onbezorgde trouwdag

Een onbezorgde trouwdag
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media