De geschiedenis van de trouwjurk

Geschiedenis van de trouwjurk

Het huwelijk behoort tot een van de mooiste dagen uit je leven. Jij en je grote liefde beloven elkaar eeuwig trouw en zijn voor altijd met elkaar verbonden. Vroeger trouwde men niet altijd uit liefde, het kwam voorbeeld voor dat huwelijken ontstonden uit zakelijke afspraken. Net zoals dat de geschiedenis van het huwelijk zich heeft ontwikkeld, is ook de trouwjurk door de jaren heen veranderd. Voor heel wat bruidjes is de zoektocht naar de perfecte trouwjurk een van de leukste onderdelen van het huwelijk. Tegenwoordig mag de bruid in elke tint en stijl trouwen, maar lange tijd was wit de aangewezen kleur... 

Oude Grieken

De oude Grieken hadden al een traditie om een bijzondere jurk te dragen voor het huwelijk. De trouwjurk werd gemaakt van mooie stoffen die werden vastgehouden met twee gespen op de sluiers. Hoe rijker de familie, hoe hoger de prijs en de kwaliteit van de gespen. De witte trouwjurk dook ook als eerste op in het Oude Egypte. Daarnaast stond "wit" ook symbool voor maagdelijkheid. Dit gebruik verdween echter weer en pas rond 1815 dook het witte trouwkleed opnieuw op. Rond 1870 bleek de rok steeds breder en breder te worden. De sluier was bij de oude Grieken anders dan wij deze nu kennen. Het was namelijk een gele doek om de vreugde te symboliseren en de sluier diende tegen de zon. 

Witte trouwjurk

Bruiloften in de Middeleeuwen

Speciaal voor bruiloften werd er in de tijd van de Middeleeuwen een jurk gemaakt. De trouwjurk was onderdeel van de bruidsschat die de familie van de bruidegom moest schenken aan de bruid. Omdat het de familie van de bruidegom aardig wat geld kostte, hielden zij goed in de gaten of de jurk wel precies zo gemaakt werd zoals de bruid de jurk voor ogen had. 

Renaissance en Barok

Tijdens de Ranaissance en Barok werden de trouwjurken beïnvloed door het modebeeld van die tijd. De trouwjurken gingen mee met wat de trend van dat moment en eigenlijk is dat nu ook het geval. Of het nu een jurk met korte of lange mouw was, korsetten of kragen... Daarnaast lieten bruiden zich beïnvloeden door huwelijken aan een invloedrijk hof. Als de bruid hier een prachtige bruidsjurk droeg, dan wilden de "normale" vrouwen dit ook. In deze tijd werden de stoffen voor de bruidsjurk uit heel Europa gehaald, dit gaf een bepaalde status. 

Moderne trouwjurk

Trouwen in een witte of gekleurde trouwjurk

Zoals we al eerder aangaven, dook de witte trouwjurk als eerste op bij de oude Grieken. Wit werd als een feestelijke kleur gezien en is immers de kleur voor maagdelijkheid. Dit gebruik verdween echter, maar sinds 1815 kwamen de witte trouwjurken weer het meeste voor. Aan het begin van de twintigste eeuw wed dan weer steevast in het zwart getrouwd. Vermoedelijk had dit te maken met een verzwaring van de kerkelijke opvattingen. 

Huwelijken in de Eerste Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog droegen bruiden voornamelijk hun beste japon als ze trouwden. Wel had men duidelijke ideeën over de kleur die de jurk moest hebben. Dat werd uitgedruk met versjes zoals "Blauw geeft trouw, groen gaat aan de haal, wit brengt liefde, geel kijkt scheel, rood is brutaal, zwart de dood". Daarnaast prefereerden de meeste bruiden een jurk wat van zijde gemaakt was, omdat satijn ongeluk zou brengen en fluweel armoede. 

Trouwjurk kopen

Trouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwden, hadden niet veel aan dergelijke weetjes: zij moesten het zien te redden met wat er voorhanden was en daardoor moest hun trouwjurk noodgedwongen wel eens uit de parachute van hun aanstaande die in het leger vocht gemaakt worden. 

Vandaag de dag...

Door de jaren heen is er veel veranderd aan de eisen waar aan een trouwjurk moet voldoen. Vaak ging de bruid mee met de trend van de tijd waarin geleefd werd. Vandaag de dag kunnen bruiden in iedere bruidswinkel terecht voor hun perfecte trouwjurk. De jurk wordt aangemeten, dus helemaal op maat gemaakt, een stuk gemakkelijker dan vroeger dus. 

Leuke adresjes

BruidsmodeOutlet

BruidsmodeOutlet

prachtige bruidsmode niet duurder dan 795,-
Bruidspaleis Rotterdam

Bruidspaleis Rotterdam

trouwjurken van toonaangevende merken

Ook interessant

Jullie trouwdag in stijl

Jullie trouwdag in stijl

De nieuwste trends in trouwland

De nieuwste trends in trouwland

De trouwjurk die bij jou past

De trouwjurk die bij jou past
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media