Etiquette voor het dragen van een kostuum

Etiquette dragen trouwkostuum

Het aanschaffen van een trouwpak is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen die jij als bruidegom moet regelen. Wij snappen heel goed dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Er is namelijk zoveel keus… En dan heb je ook nog rekening te houden met de etiquette voor het dragen van een kostuum. Want hoe hoort het eigenlijk? Wat zijn de dresscodes en moet alles perfect met elkaar matchen? In dit artikel hebben wij alle antwoorden voor je op een rijtje gezet.  

Dresscodes

De meeste bruidsparen kiezen voor een bepaalde dresscode, maar dit mag je natuurlijk zelf bepalen. Laat je je gasten komen in de outfit die ze zelf graag dragen of wil je toch dat iedereen in een bepaalde stijl komt? Hieronder worden vier formele dresscodes omgeschreven. Wat kan wel volgens de etiquette en wat niet? Misschien dat je na het lezen van dit artikel antwoorden hebt op de praktische vragen. 

Modern-trouwpak

Tenue de Ville

Dit is een veel voorkomende dresscode op bruiloften. Het is een chic kledingvoorschrift dat voornamelijk overdag gedragen wordt. Van de mannen wordt verwacht dat ze netjes in een pak gekleed gaan. Je moet er netjes uitzien en dat is eigenlijk de belangrijkste richtlijn. De kleur, het model en de print mag je zelf kiezen of experimenteer hiermee. Het moet er wel geheel verzorgd en stijlvol uitzien. 

Cocktail Attire

Samen met Tenue de Ville is dit één van de meest veelvoorkomende kledingvoorschriften, of eigenlijk kledingverzoeken. Van de mannen wordt verwacht dat ze in een eenvoudig donker kostuum komen. Denk aan de kleuren zwart, donkerblauw en donkergrijs. Hieronder wordt een wit of een andere lichte kleur overhemd gedragen. Qua accessoires is het wat meer ingetogen. Geen opvallende horloges of gekke schoenen met print. Een das of gilet wordt wel gedragen. Deze dresscode kan het gehele jaar door gedragen worden. Deze dresscode wordt ook vaak gecombineerd met Black Tie of Tenue de Ville voorschriften voor de heren. 

Smoking-bruiloft

Black Tie 

Bij een dresscode als Black Tie wordt he allemaal wat chiquer. Hierbij wordt gevraagd een zwarte smoking te dragen. Dit heren kostuum is vaak afgewerkt met satijnen details op de kraag en aan de zijkant van de pantalon. Qua kleur kun je niet zelf gaan experimenteren. Een belangrijk onderdeel van de smoking is de vlinderdas. Deze kun je dragen in een afwijkende, maar ingetogen kleur. Onder het colbert wordt gevraagd om een wit overhemd te dragen dat tot aan boven toe dichtgeknoopt is. De schoenen zijn netjes en glanzend. Je kunt onder dit kostuum eventueel ook lakschoenen dragen. 

White Tie

Deze dresscode wordt ook wel omschreven als cravate blanche of décorations. Bij White Tie wordt verwacht dat de man een rokkostuum draagt. Dit is een soort colbert met een lange achterkant dat wordt gecombineerd met een donkere pantalon, witte vlinderdas, rokoverhemd of rokvest. Ja, met alleen een colbert of pantalon ben je er nog niet… Er wordt wel iets meer van je verwacht.

Elke dresscode kent zijn regeltjes, maar dat geeft je de juiste handvaten bij het aanschaffen van een trouwkostuum. Het allerbelangrijkste is dat jij je prettig voelt in het kostuum dat je kiest. Vraag de specialisten op advies, in combinatie met jouw voorkeuren kun je het pak creëren dat past bij de trouwdag, de bruid maar bovenal bij jou. 

Leuke adresjes

TailormadeSuits

TailormadeSuits

stel geheel uw eigen trouwpak samen

Ook interessant

Voorbereiden op de grote dag als man zijnde

Voorbereiden op de grote dag als man zijnde

Hoe draag je een smoking?

Hoe draag je een smoking?

Hoe zoek je als bruidegom je trouwpak uit?

Hoe zoek je als bruidegom je trouwpak uit?
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media