Onmisbaar op je bruiloft: de bruidsfotograaf

Trouwen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Deze speciale dag wil je natuurlijk op een bijzondere manier vastgelegd hebben. Of je je bruiloft nu klein en intiem viert of er een groot feest van maakt, een bruidsfotograaf is onmisbaar op jullie mooiste dag. Een fotograaf legt de meest belangrijke momenten vast in eeuwige herinneringen en zorgt ervoor dat jullie samen nog lang kunnen nagenieten van deze mooie dag. Maar hoe vind je een professionele bruidsfotograaf die de mooiste foto's maakt en dan ook nog eens in de stijl die bij jullie past? En hoe weet je of je de juiste ervaren fotograaf in handen hebt genomen die weet wat hij of zij doet. Lees hier waar je op moet letten.
 

Hoe kies je de juiste fotograaf?

Een professionele camera maakt nog geen fotograaf. Iedereen kan leuke plaatjes schieten, maar er komt zoveel meer bij kijken. Belangrijk is om af te gaan op je gevoel. Er zijn veel verschillende trouwfotografen met ieder een eigen stijl. Kijk dus goed naar het werk wat hij of zij eerder gemaakt heeft op bruiloften. Iedere fotograaf heeft namelijk een andere manier van fotograferen. Kijk op de websites van de fotografen naar het gemaakte werk. Als je hier een goed gevoel bij krijgt, dan kun je een prijsopgaaf aanvragen. 

2_Created_Memories_bruidsfotografieFoto: Created Memories Fotografie

De portfolio van de bruidsfotograaf

De meeste fotografen werken met een portfolio waar zij natuurlijk het mooiste werk laten zien. Zijn hier voornamelijk romantische trouwfoto's in te vinden waarbij de liefde centraal staat? Of zijn het juist artistieke beelden met veel effecten? En wat heeft de fotograaf met de kleur gedaan? Licht, donker, kleurrijk of juist met veel contrast? Wanneer je een bruidsfotograaf nodig hebt, is het vooral belangrijk om te kijken naar wat je precies aanspreekt. Zoek op internet naar inspiratie, dit kan bijvoorbeeld via Instagram of Pinterest zijn. Maak een lijst van de punten die jij belangrijk vindt en vergelijk dit met het portfolio van de fotograaf. Als dit allemaal overeen komt, hebben jullie een match!

 

Kennismakingsgesprek met de fotograaf

Een professionele fotograaf is een groot aantal uren, in veel gevallen de hele dag, dicht bij jullie om jullie bruiloft vast te leggen. Wanneer je de juiste fotograaf gevonden denkt te hebben, kun je een kennismakingsgesprek inplannen. Tijdens dit gesprek kun je elkaar leren kennen en aftasten of de 'juiste klik' er is. Jullie moeten je op je gemak voelen bij de fotograaf. Als dat niet het geval is, dan is het misschien toch niet de match waar je op gehoopt had. 
 

Wat is de werkwijze van de fotograaf?

De werkwijze van de fotograaf is erg belangrijk. Om de mooiste beelden van jullie bruiloft te krijgen, moeten de foto's natuurlijk we spontaan blijven. Doet de fotograaf dit aan de zijlijn om jullie dag op een journalistieke manier vast te leggen? Of neemt de fotograaf juist meer de regie in handen, maar blijft hij of zij wel onzichtbaar in dit traject? Dit zou je allemaal kunnen vragen aan de fotograaf tijdens de kennismaking. Een ervaren bruidsfotograaf vertelt graag alles over zijn of haar werkwijze en wat jullie ongeveer kunnen verwachten. Aan de hand daarvan kunnen jullie ook aanvoelen en zien of er een klik is. 

trouwfotosvandaan_huwelijksfotograafFoto: TrouwfotosvanDaan

Maak een checklist

Maak van tevoren een checklist wat je de fotograaf allemaal wilt vragen. Op het moment dat je daar zit, komen er hoogstwaarschijnlijk maar weinig vragen naar boven. Wij hebben alvast wat voorbeeld vragen voor je op een rijtje gezet.

 • Hoe lang blijft de fotograaf op jullie bruiloft? Boek je hem of haar voor de hele dag of maar voor een paar uur omdat jullie voor het avondfeest bijv. een photobooth ingehuurd hebben. 
   
 • Welke momenten legt de fotograaf allemaal vast? Bedenk zelf een paar momenten die jullie absoluut in het fotoalbum terug willen zien.
   
 • Op welke tijden verwachten jullie de fotograaf? Al vanaf de voorbereidingen dat je haar en make-up gedaan wordt of pas op de locatie zelf?
   
 • Hoe lang duurt het voordat jullie de trouwfoto's van de bruidsfotograaf ontvangen? Moeten jullie rekening houden met een lange levertijd en kunnen jullie vooraf alvast wat gemaakt werk van de grote dag zien?
   
 • Hoe worden jullie foto's aangeleverd? Digitaal, op een USB-stick, op DVD of kan de fotograaf ook een trouwalbum voor jullie maken?
   
 • Hoeveel foto's krijgen jullie? Biedt de fotograaf verschillende pakketen met bijbehorende prijzen hiervoor aan?
   
 • Wordt er vervang geregeld als de bruidsfotograaf bijvoorbeeld ziek wordt of om een andere reden niet kan komen?
   
 • Worden de gemaakte afspraken op papier gezet? En kunnen jullie dit overzichtje dan ook ontvangen?
   
 • Last but not least: Wat zijn de kosten van een trouwfotograaf? Moet er ook een deel aanbetaald worden, zo ja hoeveel? 

 

De kosten van een bruidsfotograaf

Wat kost een fotograaf? Een van de belangrijkste vragen die waarschijnlijk door jouw hoofd gaat. Eigenlijk is hier niet echt een duidelijk antwoord op te geven. Iedere bruidsfotograaf hanteert namelijk andere prijzen. De meeste bruidsfotografen bieden huwelijkspakketten aan in allerlei soorten en maten. Er is dus voor ieder budget een geschikte fotograaf te vinden. Wel geldt; goedkoop is duurkoop, zeker als het om een goede fotograaf gaat. Iemand met een professionele camera is namelijk nog geen goede fotograaf. Je wilt zeker weten dat de fotograaf mooie foto's aflevert, je kunt de trouwfoto's immers niet over doen. De gemiddelde prijs waar je ongeveer vanuit mag gaan is € 200,00 per uur, maar nogmaals dit is per fotograaf verschillend. De meeste fotografen werken met pakketten waarbij 8,10 of 12 uur fotografie zit. Ook zijn er fotografen die met een uurtarief werken. Vaak blijft de fotograaf dan 6 uur en voor ieder extra uur betaal je een vast bedrag. 

 

Wat is er bij de kosten inbegrepen?

Wanneer je de kosten in kaart hebt, is het goed om te kijken wat hier allemaal bij in zit. De totaalprijs bestaat vaak uit verschillende elementen: de uur- of pakketprijs, de levering van de foto's en/of het trouwalbum. Maak duidelijke afspraken met de fotograaf over hoeveel jullie betalen en wat er precies bij de prijs is inbegrepen. Een goedkope fotograaf klinkt misschien aantrekkelijk, maar als er nog kosten voor de levering van de foto's zelf bovenop komen, kan het totaalbedrag nog wel eens een stuk duurder uitvallen. 

tessa_van_huisstedenFoto: Tessa van Huissteden Fotografie

Een goedkope fotograaf inhuren? Niet doen!

Je wilt natuurlijk een fotograaf kiezen die voor kwaliteit gaat, met een goede camera werkt en ervaring heeft met bruiloften. Kies daarom niet voor een goedkope fotograaf. De prijs die je betaalt voor een professionele bruidsfotograaf ligt over het algemeen een stukje hoger dan je in eerste instantie zou verwachten. Maar weet wel: fotografie is geen goedkoop beroep. Fotografen weken met duur apparatuur en steken veel tijd in het nabewerken van de gemaakte beelden.

Je denkt misschien dat het een dagje werk is, maar dan heb je het mis. De meeste fotografen zijn voor jullie trouwdag al druk bezig met de voorbereidingen. Ze willen bijvoorbeeld op de hoogte gesteld worden van de planning en het draaiboek. Na de bruiloft komt de fotograaf thuis met duizenden beelden. Er worden foto's geselecteerd en gecorrigeerd op kleur en licht zodat er een mooie weergaven ontstaat van jullie trouwdag. Ook het trouwalbum wordt vaak ontworpen door de fotograaf. Je ontvangt de foto's dus niet alleen digitaal, maar ook fysiek in een uniek album. Zoals je begrijpt kost dit tijd en behoort het tot een fulltime baan. 

tessa_bruidsfotograafFoto: Tessa van Huissteden Fotografie

Komt de bruidsfotograaf een hele of halve dag?

Dit is natuurlijk helemaal aan jullie zelf. Wanneer jullie de bruiloft van A tot Z vastgelegd willen hebben, kun je ervoor kiezen om de fotograaf voor de gehele dag in te huren. De meeste fotografen werken met pakketten of juist een uurprijs, maar jullie bepalen uiteindelijk zelf hoeveel uren jullie willen afnemen. Wanneer je voor 's avonds een photobooth hebt geregeld, kan de fotograaf bijvoorbeeld na het diner gaan afsluiten. De meeste fotografen worden ingezet voor het klaarmaken van de dag, de ceremonie, bij de borrel, bij het diner en een gedeelte van het avondfeest. 

10 tips voor de zoektocht naar de trouwfotograaf

Nu we het toch hebben over het zoeken naar jullie ideale trouwfotograaf, is het ook wel interessant om dit artikel te lezen dat we hebben geschreven voor TrouweninLimubrg.nl: 10 tips voor de zoektocht naar de trouwfotograaf 

Zoals je ziet is een bruidsfotograaf onmisbaar op jullie mooiste dag. Wanneer je op zoek bent naar een fotograaf, is er veel stof om over na te denken. Deel je twijfels, angsten en bedenken vooral met je bruidsfotograaf. Een professional heeft meerdere bruiloften meegemaakt en weet wat jullie als bruidspaar nodig hebben. Wij wensen jullie alvast heel veel succes met de zoektocht!

Leuke adresjes

TrouwfotosvanDaan

TrouwfotosvanDaan

voor bruidsparen die waarde hechten aan mooie herinneringen
Tessa van Huissteden fotografie

Tessa van Huissteden fotografie

spontane, pure en creatieve bruidsfotografie
Created Memories Fotografie

Created Memories Fotografie

let us create your memories!
Fotobelevenis.nl

Fotobelevenis.nl

verschillende fotohokjes en photobooths te huur

Ook interessant

Een onbezorgde trouwdag

Een onbezorgde trouwdag

Jullie trouwdag in stijl

Jullie trouwdag in stijl

Kies je kleur: trouwen met een kleurenthema

Kies je kleur: trouwen met een kleurenthema
Bezoek ook de website:

Trouwen in Zeeland

Volg ons op social media